top of page

Ako spomaliť starnutie pleti? Týmto zlozvykom by si sa mala vyhnúť!

Spomaliť starnutie pleti nie je tak jednoduché. Všetky ale určite vieme, že jedinou cestou k dosiahnutiu žiarivej a krásnej pleti je správna a dôkladná starostlivosť o pokožku. Zaneprázdnenosť, stres a únava nám však niekedy nedovoľujú venovať našej rutine dostatok času.


Za posledných pár rokov sa ale na moje prekvapenie naša posadnutosť v oblasti starostlivosti o pleť enormne zvýšila. Hoci údajne nemáme čas, na našich poličkách častokrát svieti množstvo zázračných krémov, sér či masiek. Jednoducho sme ženy. No vieme všetky tieto zázraky aj správne používať?


Priznávam, ani ja niekedy neviem odolať všetkým tým krásnym obalom, reklamám, influencerom, skvelým akciám a zaručeným účinkom. O to viac, keď sa vlastne celá moja práca neustále hýbe vo svete kozmetiky a krásy.


No práve moje zamestnanie ma prinútilo zamyslieť sa nielen nad tým, ako by mala vyzerať moja kozmetická rutina, ako si správne vybrať vhodné kozmetické produkty, no v prvom rade som si uvedomila, koľko zlozvykov počas dňa robím a koľké z nich mi spôsobujú predčasné starnutie pleti.


A teraz sa priznajme druhýkrát. Koľkokrát ste sa vrátili domov či už z práce alebo z párty a ľahli ste si do postele s makeupom na tvári? Koľkokrát za deň sa sústredíte, zamýšľate a pritom sa nevedomky dotýkate tváre? Nepoteším vás.


V skutočnosti máme ešte omnoho viac zlozvykov, ktoré okrem vzniku vrások môžu spôsobiť aj upchávanie pórov či zvýšenú produkciu kožného mazu. Naša pleť je totiž nesmierne jemná a práve na tvári je koža tenšia, ako na iných častiach tela. Nehovoriac o očnom okolí. Práve preto som sa rozhodla spísať niekoľko pravidiel, ktoré vám dúfam pomôžu a vaša starostlivosť o pleť tak naberie nový a lepší smer. :)

Zabudni na nadmerné používanie produktov!


Čo to v praxi znamená? S množstvom zázračných produktov, ktoré každý mesiac prúdia na náš trh, je naozaj ťažké vedieť, ktoré z nich použiť, ako a kedy. V tomto prípade určite neplatí pravidlo: "Čím viac, tým lepšie." Kombinovanie navzájom nekombinovateľných účinných látok, nesprávne "vrstvenie" či príliš častá aplikácia agresívnejších látok, akými sú napríklad kyseliny, môžete svoju pokožku poškodiť, narušiť jej ochrannú bariéru a verte mi, to je to posledné, po čom túžite.


Pokiaľ ide o účinné látky, skúste sa držať tohto pravidla - čím je zložka silnejšia, tým menej by ste ju mali používať. Zoberme si napríklad vynikajúci exfoliátor, akým je kyselina salicylová. Tú by sme mali používať iba niekoľkokrát týždenne a určite nie v častom a nevhodnom spojení s inými látkami podporujúcimi odlupovanie odumretých buniek kože. To platí napríklad aj v prípade obľúbencov, akými sú kyselina glykolová či kyselina mliečna.

kyseliny v kozmetike

Odlíčenie pleti pred spaním je základ!


K tomuto bodu snáď ani nemám čo dodať. Sama niekedy zhreším a ráno si potom "búcham hlavu" o zrkadlo. Pred spaním je jednoducho veľmi dôležité správne odstránenie makeupu a nečistôt, ktoré počas dňa nachytáme na našej pleti. Počas noci to v prípade, že tak neurobíme, môže spôsobiť vážne poškodenie pokožky, privolať vrásky, upchanie pórov a iné ďalšie nepríjemnosti.


Princíp je jednoduchý. Naša koža sa obnovuje počas spánku a ak na nej necháme makeup a ešte k tomu vo väčšej vrstve či nebodaj vodoodolný, zabránime jej v obnovení, prestane dýchať a príznaky únavy a predčasného starnutia sa objavia skôr, ako by sme chceli.


Pretože je väčšina produktov z dekoratívnej kozmetiky vyrobená z olejových zložiek, ktoré ostávajú na našej pleti aj ďalší deň, upchávajú póry a vedú k objaveniu sa väčšieho množstva akné a čiernych bodiek.


Malý tip: Z vlastnej skúsenosti som sa počas mnohých školení dozvedela od účastníčok dozvedela zaujímavý a trošku šokujúci fakt. Väčšina zo žien si totiž absolútne nevšíma nápisy, informácie a zloženie na produktoch dekoratívnej kozmetiky. A práve tu prichádzate o veľmi dôležitú informáciu. Vedeli ste, že na mnohých obaloch výrobcovia začali udávať informáciu o tom, či daný produkt spôsobuje upchávanie pórov?


Nájdete to jednoducho: KOMEDOGÉNNY - upcháva póry a NEKOMEDOGÉNNY - neupcháva póry! Šikovné, však? :)

správne odličovanie pleti

Na tieto účely sa mi ako na zavolanie dostali do rúk produkty od francúzskej značky Bioten. Okrem toho, že všetky obaly sú 100% recyklovateľné, veľmi pozitívne sú aj informácie o surovinách prírodného pôvodu obsiahnutých v produktoch, ktoré nájdete pekne zverejnené. A tak to má byť!


Ak sa pýtate, prečo čísla nie sú vyššie, odpoveď je jednoduchá. Vzhľadom na ochranu produktu a našej pleti sa rozhodli do zloženia pridať napríklad aj konzervačné látky. Nemusíte sa ale báť. Všetky produkty sú dermatologicky testované a neobsahujú parabény. Samozrejmosťou je označenie FSC, Vegan friendly, či Cruelty free.


Všetky receptúry sú testované metódami "in vitro" a "in vivo" * v zariadeniach Bioten a tiež v spolupráci s najuznávanejšími európskymi nezávislými laboratóriami ako EVIC International a BIOBASIC Europe. Tieto klinické testy dokladujú všetky špecifikácie uvedené ku každému produktu a zaisťujú jeho účinnosť.


* Testy in vivo sú vykonávané na dobrovoľníkoch, nie na zvieratách.

Dula - zázrak na pleť zo stredomorskej oblasti


V rade Bioten Skin Moisture nájdete veľmi zaujímavú zložku. Dula, ovocie pestované aj v najteplejších oblastiach Slovenska, je veľmi cenená pre svoj vysoký obsah polysacharidov, vitamínov a minerálov. Výťažok z nej sa získava zo semena plodu, ktoré sú síce drevnaté, ale plné šťavy.

Výťažok z dule obsiahnutý v produktoch Bioten je 100% prírodný, získavaný jemnými metódami šetrnými k životnému prostrediu, ktoré uchovávajú jej aktívne vlastnosti.


Obsahuje vysoké percento polysacharidov, ktoré na pleti vytvára účinný ochranný film, a tým ju výborne chráni pred vysušovaním. Dula dodáva pleti prirodzenú hydratáciu a podporuje tak jej rovnováhu.

Aké produkty nájdete v "dulovom" rade Bioten Skin Moisture?

Rad Bioten Skin Moisture v sebe ukrýva vysoký podiel surovín prírodného pôvodu a 100% prírodný výťažok z dule, ktorý pomáha udržať v pokožke prirodzenú vlhkosť a zároveň zjemňuje pleť. Škoda, že sa cez obrazovku nedá zdieľať aj tá skvelá, osviežujúca vôňa.


Obsiahnuté prebiotiká pomáhajú v pleti udržať rovnováhu kožného mikrobiómu a podporujú jej zdravý vzhľad. Zložka HYDRO Nutrient je pokročilý hydratačný komplex spájajúci čistotu prírodných surovín s najnovšími vedeckými poznatkami. Zabraňuje dehydratácii pokožky a zároveň zachováva jej jemný vzhľad. Mojim jednoznačným favoritom je v tomto prípade micelárna voda, ktorá sa šikovne popasuje aj s odolným makeupom či vodoodolnou riasenkou.


* samostatnú podrobnú recenziu vám prinesiem už čoskoro :)

prírodná micelárna voda a pleťové mlieko

Dotýkanie sa tváre je zakázané!


Keď už sme pri tom odličovaní a čistení, nezabudnite, že baktérie na nás číhajú na každom rohu. Najmä na našich rukách. A pokiaľ sa takto znečistené ruky dotknú vašej tváre, všetky nečistoty a baktérie začnú to, pred čím sa snažíte chrániť. V prípade citlivejšej pleti to môže viesť až k nepríjemným infekciám.


Okrem pravidelného a dôkladného umývania rúk by sme mali siahnuť po antibakteriálnych obrúskoch či géloch a zabudnúť na akékoľvek dotyky v oblasti tváre! Najmä počas aktuálnej situácie. Rovnako si tak dokážete kontaminovať aj samotné produkty. Okrem umytia rúk vám preto odporúčam používať na krémy či masky šikovné špachtličky. :)


Ak máte otázky, prípadne vás zaujíma, ako by mala vyzerať správna rutina práve pre váš typ a stav pleti, napíšte mi dole do komentára, prípadne ma kontaktujte (info nájdete dole v pätičke).

Recent Posts

See All
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page