top of page

Tip dňa: Ako skladovať kozmetiku?

Nie je to zvláštny paradox? Nerada sa líčim ale aj napriek tomu mám po celom byte samé produkty. Či už ide o dekoratívnu kozmetiku, starostlivosť o pleť alebo telové mlieka či sprchové gély, mám ich všade a veľa. A spolu s tým prichádza aj otázka: Ako skladovať kozmetiku? Aj preto som sa prednedávnom zapojila do výzvy 30 dní k minimalizmu, ktorú organizuje CZ.EKO.SK a ktorú som objavila vďaka mojej milovanej "Minimalia". :)

Už pár dní chodím po byte a pýtam sa samej seba: "Čo môžem urobiť preto, aby to tu vyzeralo trochu upratanejšie?" Začala som doslova od piky. Vytriedila som oblečenie, topánky, premiestnila som niektorý nábytok a podvedome som stále odsúvala kozmetickú časť do úzadia. Predsa len to je niečo, čo je mojou vášňou a čoho sa veľmi ťažko zbavím len tak bez plaču. To, že jej je tak veľa, so sebou ale prináša aj iné úskalia. Nemám šancu ju spotrebovať celú a zo začiatku som si ani neznačila, kedy som niektoré produkty otvorila.

A tak som sa rozhodla napísať článok o tom, ako skladovať kozmetiku, ako označiť dátum otvorenia, ako pretriediť kozmetické produkty a možno práve tento článok bude takým spúšťacím znamením pre triedenie, ktoré ma čaká cez víkend.


1. Vyraď produkty, ktorým vypršala doba spotreby


Prvý krok je jasný. Vyberte všetko zo skriniek a poličiek a urobte si prehľad. Ja si kozmetiku v tomto prípade rozdeľujem do skupín. Pleť, telo a dekoratívna kozmetika. Následne v každej skupine urobím menšie podskupinky. Produkty, ktoré sú už po záruke, idú automaticky do koša. Následne si rozdelím produkty na tie, ktorým vyprší doba spotreby o pár dní či týždňov a produkty, ktoré majú ešte čas.


Malý tip: Značte si, kedy ste svoje lásky otvorili. Na obale máte vždy uvedený dátum alebo aspoň ikonku otvoreného kelímku s číslom, ktoré nám signalizuje čas, ktorý máme na spotrebovanie produktu. Ja si vedľa neho dávam vždy aj dátum otvorenia alebo aspoň niekde na produkt samotný.


2. Zoraď produkty podľa typu a použitia


Druhý krok som spomenula už vyššie. Robím ho spolu s kontrolou doby spotreby. Ak ste maniak ako ja, ďalej usporiadajte napríklad makeup podľa farby, rozdeľte dennú a nočnú starostlivosť na čistiace produkty, toniká, krémy, masky, očné krémy, séra atď. Aj keď sa to môže zdať únavné, rozdelenie všetkého do kategórií bude z dlhodobého hľadiska oveľa prehľadnejšie a pomôže vám dodržiavať vaše každodenné rituály. Prezradím vám tajomstvo. Ja si napríklad triedim aj sprchové produkty na gély, mlieka, oleje, peny a zároveň si ich ukladám aj podľa typov vôní a toho, pre ktoré ročné obdobie ich preferujem. Som blázon, ja viem. :D


3. Vytvor si poličku pre každodenné produkty


Ak máte doma obrovské množstvo produktov, ale pravidelne ich používate len niekoľko, zvážte vytvorenie samostatnej "dennej stanice". Ak máte veľa priestoru, môžete si vytvoriť poličku pre produkty, ktoré používate každý deň a ostatné produkty zatiaľ odložiť niekde, kde vás nebude lákať ich otvoriť.


4. Využi akrylové organizátory a nádoby


Teraz prichádza zábavná časť. Akonáhle je všetko kategorizované, je čas začať proces ukladania. Osobne odporúčam moje obľúbené akrylové nádoby napríklad na odličovacie tampóny alebo na laky na nechty či rúže na pery.


5. Vytvor si systém označovania


Akonáhle sú vaše produkty pretriedené, usporiadané a na svojom mieste, mohli by ste to zabaliť, no čo tak svoj systém posunúť ešte o level vyššie? Napríklad pomocou štítkov? Môžete nimi označiť nádoby na skladovanie alebo zásuvky. Ak nemáte doma štítkovač, môžete využiť rôzne nálepky a štítky, ktoré bežne nájdete napríklad v papierníctve.


6. Sľúb si, že tvoje produkty ostanú usporiadané


Toto je najdôležitejšia vec, ktorú treba mať na pamäti vždy, keď je projekt organizácie a triedenia dokončený. Záväzok udržiavať vašu kozmetickú zbierku v poriadku by mal byť na prvom mieste. Ja viem, ľahko sa to hovorí ale ťažko dodržiava, no som v tom s vami. Ja som si tento týždeň dala záväzok a som na úspešnej ceste ho aj dodržať.


Začala som pomaly, všetko zvažujem, mám to napísané už aj tu čierne na bielom a víkend sa určite ponesie v znamení triedenia. Budeme na to dve s kamarátkou, tak nám to snáď pôjde aj rýchlejšie a ľahšie. Už vidím, ako ma ochotne zbaví niektorých nepotrebných produktov a vezme si ich so sebou domov. :)


A čo vy? Ako je na tom vaša zbierka? Zaslúžila by si pretriedenie? Ako často si upratujete skrinku s kozmetickými produktami? Dajte mi vedieť dole do komentárov.

Recent Posts

See All
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page