top of page

Tipy na vianočné darčeky: Rozumne a ekologicky

Z každej strany na nás už od októbra útočia zľavy a tipy na vianočné darčeky pre celú rodinu. Nie je tak žiadnym tajomstvom, že počas sviatkov majú ľudia tendenciu nadmerne utrácať. V uplynulom roku 2019 plánoval priemerný Slovák minúť na vianočné darčeky takmer 200 EUR.


Tento rok je však iný. Takmer každého z nás zasiahla pandémia aj po finančnej stránke. A práve preto vám prinášam tipy na vianočné darčeky, ktoré budú užitočné a neskončia zapadnuté prachom či v koši. Minimalizovanie vianočných výdavkov a dodržiavanie rozpočtu by malo byť tento rok niečím, na čo by sme sa mali jednoznačne zamerať.

tipy na vianočné darčeky

Ak to chcete naozaj dodržať, je dôležité venovať čas dôkladnému naplánovaniu a zostaveniu rozpočtu, aby ste nakoniec neprečerpali potrebné prostriedky. Predtým, ako sa vrhneme na samotné darčeky, vám predstavím aj pár najlepších tipov, ako zabrániť nadmernému utrácaniu počas sviatkov.

vianočný rozpočet

1. Plánovanie je základ


Každý rok si to hovoríte a aj tak to nedodržíte? Verte mi, nie je nič horšie ako zháňať vianočné darčeky na poslednú chvíľu. Brázdite obchody v strese, pretláčate sa medzi ľuďmi a nakoniec to dopadne tak, že siahnete po prvej veci, ktorá vám udrie do očí bez väčšieho premýšľania.

  • Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste ušetrili peniaze za vianočné darčeky, je príprava a dodržanie rozpočtu. Vďaka tomu si napríklad už počas roka môžete ukladať peniaze určené špeciálne na Vianoce. Pozerajte sa na to ako na tvorivú výzvu.

  • Starostlivo premyslené darčeky sú často oveľa zmysluplnejšie. Pri zostavovaní rozpočtu zvážte očakávania členov rodiny. Sledujte výpredaje a začnite nakupovať skôr. Ak si môžete vybraný tovar kúpiť po celý rok, urobte tak v predstihu. Niektoré obchody radi zdražujú produkty práve pred sviatkami. :)

2. Pripravte si zoznam vianočných darčekov


Vianočné darčeky môžete začať hľadať kedykoľvek počas roka a využiť výpredajové dni ako je napríklad Black Friday, sezónne zľavy či Cyber Monday. Nezabudnite si viesť zoznam toho, čo ste pre koho zohnali a čo ešte musíte kúpiť. Nechcete, aby ste nakoniec kúpili tri darčeky pre jednu osobu a žiadny pre druhú.

  • Vedenie priebežného zoznamu vám pomôže sledovať minuté financie a mať prehľad v tom, čo ste pre koho kúpili a čo si kto želá.

  • Plánovanie vopred môže zjednodušiť celý postup a zbaví vás starostí s hľadaním dokonalého darčeka na poslednú chvíľu.

vianočný baliaci papier

3. Kúpte jeden alebo dva vianočné darčeky navyše


Počas sviatočných dní je bežné zúčastňovať sa vianočných posedení na poslednú chvíľu alebo večierkov v práci (aj keď tento rok to asi možné nebude). Mnohokrát ale musíme na tieto večierky priniesť malý darček. A práve tieto extra neočakávané vianočné darčeky môžu rozhodiť váš vianočný rozpočet.


Môžete sa na to pripraviť zakúpením jedného alebo dvoch všeobecných darčekov. Darčekové karty sú skvelým riešením, alebo môžete tiež zvážiť peknú fľašu vína či ručne vyrobený darček.


4. A čo tak Secret Santa?


Ďalším jednoduchým spôsobom, ako ušetriť na vianočných darčekoch, je zábavná hra s názvom Secret (tajný) Santa.


Odporúčam túto hru najmä vo firmách či vo väčších rodinách. Veľké rodiny môžu túto hru zaviesť napríklad medzi súrodencami. A ako to funguje? Na lístočky napíšete mená všetkých zapojených. Následne si každý niekoho vyžrebuje. Pravidlá sú jasné:

  • Ak vyžrebujete seba, máte samozrejme druhý pokus

  • Nikomu nehovorte, koho máte

  • Obdarujte dotyčného bez toho, aby vedel, kto mu darček kúpil, vyrobil, priniesol či nachystal

  • Stanovte si cenový strop (hodnotu)

tajný secret santa

Návod máme a teraz prejdime k samotným darčekom, ktoré určite nemusia stáť celú vašu výplatu. Od nákupu z druhej ruky, užitočných pomocníkov, až po výber udržateľných produktov, existuje veľa spôsobov, ako prejaviť svojim blízkym, planéte a zároveň aj vašej peňaženke trochu lásky. :)


Darujte jeden kvalitný darček, ktorý vydrží


Každý rok premýšľate, čo podarujete svojim rodičom a nikdy vám nenapadne nič iné ako poukážka na večeru, do divadla, ponožky či pyžamo? Darujte im niečo užitočné. :) My sme tento rok začali s triedením bioodpadu, keďže vedľa našej bytovky sme objavili zberný kôš. Aby sme ho nezbierali len tak do sáčku, vybrali sme si kuchynský kôš na bioodpad od Zemito.sk, ktorý je zároveň štýlovým doplnkom v kuchyni. Od iných košov sa odlišuje nie len dizajnom ale najmä funkčnosťou:

  • Bez zápachu - vo vrchnáku má vsadený uhlíkový filter na zachytenie zápachu, ktorý zabezpečuje, aby sa do kuchyne nedostala žiadna nežiaduca vôňa. Životnosť uhlíkového filtra je 4 - 6 mesiacov.

  • Bez mušiek - dokonalé tesnenie zabezpečí, aby sa vám netvorili mušky v koši. Na vrchnáku koša sú funkčné otvory, vďaka ktorým sa odvetráva prípadná nadbytočná vlhkosť. Filter zároveň zabezpečí, aby sa žiaden hmyz nedostal k obsahu koša cez vetracie otvory.

Darujte užitočný a praktický darček


Myslím, že každý dostal jeden z tých zbytočných, rozmarných darčekov s vianočnou tematikou, ktoré nakoniec vyhodil. Užitočné a praktické darčeky potešia viac. Ak máte vo svojej rodine cestovateľa či turistu, určite ho poteší napríklad turistická výbava, ročné poistenie na hory, členstvo v turistickom klube či album, do ktorého si bude zaznamenávať svoje zážitky z ciest a výletov.


Milým darčekom môže byť Výletná kronika od Perkman.sk , ktorá obsahuje:

  • veľkú rozkladaciu mapu, do ktorej môžete zakresliť navštívené miesta a prehľadne tak uvidíte, kde všade ste boli

  • miesto pre vaše cestovateľské priania a sledovanie, ako sa plnia

  • priestor pre pohodlné zaznamenanie až 50 výletov

  • dostatok miesta na fotky (ale len keď budete fotky chcieť - vďaka šikovnému dizajnu je to na vás!)

  • inšpiráciu, kam na Slovensku ísť (viac ako 100 pamiatok a miest v 21 lokalitách, ktoré stojí za to vidieť)

V ponuke Perkman som objavila okrem kroniky aj krásny darček pre rodičov s názvom Ďakujem, že som!

Je to darček, kde ste vy autorom a ktorý dotvoríte svojim rodičom na mieru ako poďakovanie za to, čo pre vás robili a robia. Nebojte, nemusíte nič zložité vymýšľať.


Knižka vás prevedie každou kapitolou, vyplníte ju ľahko (aj keď nie ste kreatívny) a bude to zábava aj pre vás! Ja som ho už pomaličky začala vypĺňať a poviem vám, je to nie len zábava ale aj pekné slzavé údolie pri všetkých spomienkach, ktoré sa vám pri písaní vynoria. :)

Darujte „zelený“ darček


Darujte organické, prírodné a obnoviteľné darčeky, ako napríklad tričko z organickej bavlny alebo konope, misku vyrobená z recyklovaného dreva alebo ak máte v rodine kozmetického maniaka, ako som ja, určite ho poteší prírodná kozmetika od slovenského výrobcu, ktorý si momentálne zaslúžia viac ako podpory ako kedykoľvek predtým.


Mojim favoritom je tento rok značka Herbs by Hupka, od ktorej som si zamilovala jemný ženský gél na intímnu hygienu. Je vyrobený zo silného bylinného výluhu (alchemilka, žihľava, levanduľa, rebríček), má jemné, prírodné zloženie so správnym PH a je doplnený o esenciálny olej čajovník.

Darujte recyklovaný darček


Pri kozmetike ešte ostanem, predsa len to je moja obľúbená oblasť. No tentokrát sa na to pozrieme z opačnej strany. Odličovacie tampóny tvoria obrovskú časť odpadu, ktorý vyhadzujeme. A keďže je našim cieľom odpad eliminovať, môžete vyskúšať zero waste odličovacie tampóny od Two Cosmetics. Ja ich používam už viac ako 3 roky a neviem si ich vynachváliť, hoci sa priznám, že sem tam ešte siahnem po klasike.


Ručne šité odličovacie tampóny sú skvelou voľbou. Odlíčiš sa, tampónik operieš a použiješ znova. Je ušitý z bavlneného úpletu a BIO froté. V balení je 7 kusov, na každý deň jeden. V roku 2019 sa tomuto šikovnému tímu podarilo zamedziť tvorbe približne 16 800 000ks jednorázových vatových tampónov. Úžasné číslo!

Ak máte aj vy tipy na dodržanie vianočného rozpočtu, sviatky bez stresu či nápady na užitočné a pekné darčeky, sem s nimi. Som zvedavá. :)

44 views
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page