top of page

Vrstvenie produktov: Je tvoja rutina správna?

Sérum, pleťový krém, toner, pleťový olej... Existuje obrovské množstvo prospešných produktov a ingrediencií, ktoré je možné začleniť do vašej rutiny. Ale keď sa pozriete na výber samotných produktov, ktoré máte na poličke, stavím sa, že vám napadne nejedna otázka. A možno aj tri. :-P Ako si správne zostaviť rutinu v starostlivosti o pleť? Ako mám na seba všetky tie produkty vrstviť? Môžem jednotlivé zložky v mojich krémoch a sérach navzájom kombinovať?

Možno ste si kúpili nový produkt a neviete, kam ho zaradiť a ako ho správne používať. Najmä ak je to niečo, čo ste ešte nikdy nevyskúšali. Takým produktom môže byť pleťový olej alebo menej známa esencia. A možno si zostavujete svoju rutinu úplne od nuly a snažíte sa logicky usporiadať viacero produktov. Je čas odložiť svoje obavy bokom. Dnes sa vám totiž pokúsim pomôcť, zodpoviem niektoré najčastejšie otázky a odporúčim kolegyne zo sveta krásy a internetu, ktoré vedia, čo robia a aj u nich nájdete množstvo super tipov a rád.

"Aplikácia produktov v správnom poradí zaručí ich efektívne vstrebanie do pokožky."

Z dôvodu rôzneho zamerania a zloženia výrobkov by sme ich jednoznačne mali aplikovať v správnom poradí. Určite by ste nechceli investované peniaze predsa len tak vyhodiť do vzduchu, však?


Prečo je dôležité aplikovať produkty v správnom poradí?


Prirodzenou úlohou pokožky je pôsobiť ako bariéra, ktorá chráni naše telo pred vonkajším svetom a umožňuje prienik iba malému percentu látok. Pokiaľ však ide o starostlivosť o pleť, chceme, aby prospešné ingrediencie prenikali hlbšie. A práve použitie produktov v správnom poradí umožňuje ich hlbšie preniknutie a zároveň zosilňuje ich účinky.

v akom poradí aplikovať produkty

Pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri starostlivosti o pleť


Aj keď by sa mohlo zdať zložité prísť na to, aké je to správne poradie, v skutočnosti je to oveľa jednoduchšie. Produkty by ste totiž mali aplikovať od najľahšej až po tú najhutnejšiu konzistenciu.


Okrem pravidla konzistencie zvážte aj funkciu každého produktu. Niektoré z nich pripravujú pokožku na samotnú rutinu, čím pomáhajú lepšiemu vstrebávaniu a vyváženiu pokožky. Tým dosiahneme žiarivú a zdravú pleť. Najmä pri sérach chceme, aby prenikli hlbšie do pokožky a urobili všetko, čo od nich očakávame. Pekne zostavené rutiny pre jednotlivé typy a stavy pleti nájdete aj v profile Ivanky. :)



Ako vrstviť produkty v správnom poradí?


Každá z nás je iná a každá má rada iné produkty. Moja večerná rutina vyzerá nasledovne:


P.S. - ráno je to o niečo jednoduchšie - predsa len sa mi po zobudení nechce tráviť veľa času pred zrkadlom :)


1. Čistenie pleti


K tomuto bodu sa vyjadrím určite aj samostatne. Možností pre správne čistenie pleti je totiž veľmi veľa a tak si táto téma zaslúži aj samostatný článok. :)


2. Tonizácia pleti


Jedným z najčastejšie vynechávaných krokov je jednoznačne toner, ktorý by mal podľa mňa byť v každej rutine! Produkt plný antioxidantov a hydratácie krásne ošetruje pokožku, vyrovnáva jej pH, revitalizuje a upokojuje. Ja aktuálne testujem veľmi zaujímavé zvlhčujúce tonikum na tvár v spreji od značky Vianek, ktoré nájdete v ponuke www.beautyandrelax.sk


3. Pleťové esencie


Aplikácia esencie je nevyhnutnou súčasťou hydratácie a prípravy pleti na ďalšie kroky vo vašej rutine. Ľahká textúra zvyšuje schopnosť pokožky udržať v sebe vlhkosť. Esencia zvyšuje absorpciu látok, čo je ideálne, keď chcete zo svojej rutiny získať čo najväčší úžitok.


Ja zvyčajne aplikujem esenciu po čistení a tonizácii ešte pred sérom. Môže sa používať ráno aj večer ako súčasť každodennej starostlivosti o pleť a počas dňa ju môžete dokonca aplikovať opakovane v prípade, ak ju máte vo forme spreju.


Malý tip: Po tonizácii naneste pár kvapiek esencie do dlaní, zahrejte ich a jemne zatlačte produkt do pokožky. Nezabudnite dýchať. V prípade voňavých produktov si zároveň urobíte takú malú aromaterapiu. :)

4. Séra, koncentráty alebo pleťový olej?


Po tonizácii a aplikácii esencie prichádza na rad moje milované sérum. Pleťové séra sú často bohaté na antioxidanty, takže je potrebné, aby boli úplne absorbované. Práve preto by sme si pre našu rutinu mali dopriať dostatok času. V záujme dosiahnutia čo najlepších výsledkov odporúčam tento krok absolvovať najmä večer. Počas noci sa naša pleť obnovuje a s radosťou absorbuje všetko, čo jej "naservírujeme" :)


Aplikujte sérum alebo koncentrát do dlaní a jemne ho aplikujte na tvár a krk. Nezabudnite na správne ťahy a citlivý prístup. Nechceme si predsa privolať nechcené vrásky. :) Okrem séra začínajú byť v poslednej dobe veľmi obľúbené aj pleťové oleje. Keďže s nimi skúsenosť nemám, pridávam sem ďalšie odporúčanie, konkrétne na Martinku a jej blog www.smartbeauty.sk a samozrejme aj Mišku, ktorú som spoznala vďaka jej Instagramu @m.i.cha.ela


5. Hydratačný krém

Ja som síce sušienka, no nedá mi nespomenúť jeden zaujímavý fakt, o ktorom mnohé ženy netušia. Aj keď je vaša pokožka mastná, hydratačný krém je nevyhnutný na ochranu vašej pokožky! Hydratáciu potrebujete tak či tak. Práve krémy pomáhajú podporovať a obnovovať prirodzenú kožnú bariéru a udržujú vašu pleť silnú a zdravú.


6. Očný krém

Niektorí tvrdia, že ho nepotrebujeme, no ja ho zbožňujem. Práve citlivá oblasť okolo očí je často vynechávaná. Je to však oblasť tváre, kde sa príznaky starnutia objavia ako prvé! Dajte si však pozor na jeho aplikáciu a overte si, či nie ste citliví na niektorú zo zložiek, ktoré v ňom nájdete. Aplikujte ho jemne, s citom a ďalej od samotného oka.


To je z mojej rutiny všetko. Okrem spomenutých produktov si občas doprajem aj nejakú tú masku či exfoliáciu vo forme peelingov. O tých si však povieme viac v pripravovanom článku, už čoskoro. :)


Ako vyzerá vaša rutina? Potrebujete poradiť? Pýtajte sa priamo v komentároch pod článkom alebo mi napíšte.

profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page