top of page

Mýty a fakty: Ako odstrániť čierne bodky?

Otázky, ktoré som často riešila aj ja sama a ktoré sa neustále opakujú aj na mojom Instagrame či v rôznych fórach sú: Čo môžem urobiť, aby som "zmenšila" svoje póry? Prečo sa upchávajú? Dajú sa vôbec zmenšiť? Prečo sa zdá, že niektorí ľudia ich nemajú a moje sú obrovské? Dá sa povedať, že ja som sa s tými mojimi "kamošmi" už akosi zmierila, no viem, že pre ne stále môžem niečo urobiť.

Póry pomáhajú chrániť našu pokožku. Sú tiež dôležité v starostlivosti o pleť v tom zmysle, že cez tieto malé "dierky" dokáže náš obľúbený produkt preniknúť hlbšie do pokožky. Aj preto je veľmi dôležité každý večer dôkladne odlíčiť a vyčistiť našu pleť, aby sme odstránili všetky nečistoty, maz, makeup a aby sa póry krásne vyčistili. Tejto téme som sa venovala aj v mojom tohtotýždňovom príspevku na Instagrame. Ak ste ho ešte nevideli, mali by ste to napraviť. Búram v ňom najznámejšie mýty! :)


Vytláčate čierne bodky?


Niekedy naše póry vylučujú príliš veľa mazu. Ak sa tento maz zmieša s nečistotami a baktériami, môže to viesť k vzniku akné. Existujú však aj prípady, kedy póry nevylučujú dostatok mazu, čo vedie k rýchlejšiemu starnutiu kože, k suchej pokožke či vzniku šupiniek.


Povedzme si pravdu. Kto z nás nemá rád vytláčanie? Ja sama sledujem množstvo účtov a YouTube kanálov, na ktorých nájdem videá s vytláčaním a odstraňovaním čiernych bodiek a iných "chuťoviek". Je však bezpečné ich odstraňovať? Ak uvažujete nad tým, ako odstrániť čierne bodky bez poškodenia pokožky, čítajte ďalej.

Čo sú čierne bodky?


Poďme na to postupne. Čierne bodky sú "otvorené" komedóny, zatiaľ čo biele bodky sú "uzavretými" komedónmi. Takže keď sa póry upchajú, čierne bodky zmenia svoju farbu, pretože to, čo v nich je, je vystavené čerstvému vzduchu. Takzvané solárne komedóny sa objavujú na častiach tela, ktoré sú dlhodobo vystavené slnečnému žiareniu. Najmä v prípade, ak nepoužívame žiadne ochranné produkty. K nim sa určite dostanem aj v najbližšom článku. :)


Mám totiž po ruke pripravené produkty, ktoré si jednoznačne zaslúžia samostatný článok. Medzi nimi nájdete okrem iného aj moje obľúbené Bioderma suchý opaľovací olej, Bioderma opaľovaciu hmlu a novinky, ktoré aktuálne testujem: Ziaja hydratačné mlieko na opaľovanie a Ziaja suchý olej.

A teraz späť k bodkám. Aké máme možnosti na ich odstránenie?


Pásiky na odstránenie čiernych bodiek

Ach, toto je nostalgia. Používate ich aj vy? Pásikom podľa mňa podľahla každá z nás. Účinok je však len dočasný. V tomto prípade si ako keby len urobíte menší peeling na pleti ale určite nečakajte veľké zázraky. "Prázdne" póry sa opäť naplnia. A vaša pokožka sa vďaka pásikom môže poškodiť a podráždiť. Tento variant preto ja osobne neodporúčam.


Maska na odstránenie čiernych bodiek

Masky môžu mať mnoho podôb. Zlupovacie, ílové, z uhlia, dokonca aj magnetické alebo klasické látkové. Masky určené pre čierne bodky sa zvyčajne nanášajú za mokra a odstraňujú sa za sucha. Keď odlepíte či dokonca strhnete stvrdnutú masku, môže z vašich pórov vytiahnuť odumreté kožné bunky. Ale, rovnako ako u pásikov, nič im nezabráni v tom, aby sa opäť vytvorili. Inými slovami, účinky sú opäť len dočasné. A znova platí, že ich príliš časté používanie môže viesť k poškodeniu kože! Ak sa ich však neviete vzdať, použite ich maximálne raz týždenne.

"Kozmetické očko"


Kozmetické očko, palička alebo akokoľvek nazvete tento nástroj, vie byť veľmi efektívne. Vyvinutím tlaku na jeden koniec nástroja vytiahnete aj to, čo ste neplánovali. Aj keď mnohí odborníci tvrdia, že by ste s týmto problémom mali radšej zájsť k nim a podobné nástroje by ste nemali používať, ja ich mám v obľube. Aj tu však platí pravidlo: "Všetko s mierou". Ak si nie ste isté, radšej kontaktujte svoju kozmetičku alebo dermatológa.


Aké zložky mám vyhľadávať?


Mechanické nástroje, či už ide o pásiky alebo očko, nemusia byť účinné a môžu viesť k poškodeniu. Kľúč na udržanie čiernych bodiek na uzde spočíva v správnej starostlivosti o pleť, ktorá by mala obsahovať tieto kľúčové zložky:

  • Kyselina salicylová - čierne bodky dobre reagujú na chemickú exfoliáciu pomocou BHA (Beta Hydroxy kyselín), z ktorých najobľúbenejšia je kyselina salicylová. Pomáha pri liečbe a prevencii vzniku upchatých pórov zastavením hromadenia odumretých kožných buniek. Pre suchú pleť by mohla byť vhodná aj kyselina glykolová.

  • Kyselina azelaová - čierne bodky sú len jedným z mnohých stavov pokožky, ktoré sa s touto ingredienciou môžu zlepšiť. Kyselina azelaová, ktorá sa bežne používa na liečbu akné, pôsobí proti škodlivým baktériám a rieši upchaté póry.

Samozrejme nezabudnite na správne a dôkladné čistenie a ochranu pred slnečným žiarením. Všetky produkty si vyberajte podľa typu a stavu vašej pleti. A to isté platí aj pre dekoratívnu kozmetiku. Viete o tom, že napríklad aj na makeupe nájdete označenie, ktoré vám napovie či daný produkt upcháva alebo neupcháva póry? :)

profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page