top of page

4 tipy, ako nestratiť vo vzťahu samého seba

Maminka: "A Džonymu nevadí, že chodíš na výlety aj bez neho? Nie je nahnevaný, že ideš na týždeň s nami na dovolenku?"


Ja: "A prečo by mu to malo prekážať? Vo vzťahu predsa nemáš obetovať všetky svoje vášne, radosti, stratiť samého seba, či odmietnuť dovolenku s rodičmi len preto, lebo by tvoj partner nevydržal doma týždeň sám. Džony sa teší, že si užije pár dní len sám so sebou. Oddýchne si, pôjde cvičiť, liezť..."


Maminka: "No, ja ti neviem..."

Podobné rozhovory vediem často. S rodičmi, priateľmi, dokonca kamošky mi tvrdia, že ony si nevedia predstaviť ísť von bez muža. A pustiť muža von s kamošmi bez nich? No, kto to kedy videl?! Áno, milovať a byť milovaný je jeden z najkrajších zážitkov a pocitov. No akokoľvek je naša láska veľká, myslím si, že vzťah, ktorý máme sami so sebou, je tým najdôležitejším vzťahom v našich životoch.🤍


Sloboda vo vzťahu je na nezaplatenie. Samozrejme tým nemyslím otvorený vzťah (hoci proti gustu...). Prečo by Džony nemal chodiť cvičiť len preto, že mňa to nebaví? Prečo by som ja nemala ísť na výlet len preto, lebo on zrovna potrebuje dať peniaze niekde inde? Prečo by mal ísť spať len preto, lebo ja chcem ísť spať, pritom on si chce ešte dopozerať film?


Ako môj ocko hovorí: "Sama si strojcom svojho vlastného šťastia." A má pravdu. Do našich príbehov vstúpia dôležité postavy, vďaka ktorým získame cenné skúsenosti alebo nájdeme životnú lásku, no hlavnou postavou som JA.


Verím, že každý z nás by mal byť schopný žiť plnohodnotný a naplnený život v prvom rade sám so sebou. Mali by sme vedieť, kto sme, čo chceme, čoho sme schopní. Ja si užívam všetky radosti aj vtedy, ak sa Džonymu nechce alebo ho nebaví to, čo mňa a naopak.

Nesmieš stratiť svoje "JA" po tom, čo sa z vás stane "MY".

Prezradím vám naše 4 tipy, ako s Džonym nestrácame vo vzťahu samých seba.

1. Rozprávajte sa o svojich vzájomných potrebách

Ako môže váš partner vedieť, čo potrebujete, ak mu to nepoviete? Naučiť sa, ako efektívne vyjadriť svoje potreby, môže byť síce náročné, no nám to extrémne pomáha. Hovoríme si, čo je pre nás dôležité, čo potrebujeme, čo nás robí šťastnými. Ak sa naše potreby líšia, hľadáme správne kompromisy. Jasné, choď cvičiť ale zajtra sa budeme venovať jeden druhému. Ja som dnes unavená, pôjdem skôr spať ale čo keby si zavolal svojim kamošom a išiel s nimi na jedno pivko? Určite sa potešia. Zlato, mne to tento mesiac nevychádza, idem kúpiť nové gumy na auto. Nechceš zavolať sestru alebo kamošku a ísť s nimi niekam na výlet?


Je úplne normálne, že páry spolu nesúhlasia a majú svoje vlastné názory či koníčky. No namiesto toho, aby sme sa snažili jeden druhého násilne presviedčať a meniť ho na svoj obraz, prijali sme svoje rozdiely. Ak sa nám niečo nepáči, povieme si to. V kľude, s citom a rešpektom. Vďaka tomu si zachovávame našu vlastnú identitu a náš vzťah je silnejší.


Do dnešného dňa si pamätám, ako som sa snažila počúvať tú istú hudbu, ktorú počúvali moji ex. Ak mi povedal, že má rád rap, počúvala som rap. Ak sa mu páčilo techno, snažila som sa napočúvať všetky techno tracky len preto, aby sme mali čo najviac spoločného. Na koncerty mojich obľúbených kapiel som nešla, veď bez neho by to určite nebolo ono! Och, aká som len bola hlúpa.


Dnes Džony vie, že má doma šialenú rockerku, ktorá popri písaní počúva Slipknot. Na koncert síce so mnou nejde ale s radosťou mi dohodí kamoša s rovnakým hudobným vkusom, aby som nešla sama a ešte nás tam aj ochotne odvezie so slovami: "Ak to tebe robí radosť, potom som šťastný aj ja."

2. Plníme si svoje vlastné túžby a sny

Nadviažem na môj premenlivý hudobný vkus. Akonáhle sa ľudia dostanú do vzťahu, majú tendenciu strácať vlastnú zvedavosť. Všetka ich zvedavosť sa začína týkať len tej druhej osoby. Čo má rád? Čo najradšej robí? Budeme robiť len tie aktivity, ktoré sa mu páčia, aby ma viac miloval. Prečo to robíme? Prečo sa tak viažeme na partnera a zabúdame na to, čo máme radi my?


Minule mi kamoška povedala: "Počuj, ja som už tak dlho nečítala nejakú dobrú knihu."


Pýtam sa jej, či je to preto, lebo nemá čas a má toho veľa. Viete, aká bola jej odpoveď? "Nie, čas mám ale príde mi blbé zobrať do ruky knihu a nevenovať sa Rišovi."


Tak prišla moja druhá otázka: "Ale to je super, že chce s tebou tráviť čas. A čo také spoločne robíte?"


A ona na to: "No nič, len tak sedíme potichu na gauči a pozeráme telku. No ja mám pocit, že ak by som zobrala do ruky knihu, tak už sa mu tým pádom nevenujem."


Tak vám poviem, skoro ma "piclo". Dala som jej jednoduchú radu: "Pusti mu jeho obľúbený seriál, opri si o neho nohu (alebo si ich rovno obe vylož), daj mu pusu, zober do ruky tú knihu, ktorá na teba už rok smutne pozerá z police a čítaj!"


Plňte si sny. Bez ohľadu na to, či do toho zapojíte aj vášho partnera alebo nie. Pokiaľ zachováte dobrý pomer medzi zdravým sebectvom a ohľaduplnosťou, verte mi, budete šťastní. A to vaše šťastie sa automaticky prenesie do vzťahu.

Šťastná JA = Šťastný vzťah = Šťastný Džony

3. Nebojíme sa ísť na sólo rande

Bola som prísavka. Priznávam. Ak mi môj ex povedal, že chce ísť na pivo ale bezo mňa, cítila som sa dotknutá. Ak chodil do fitka viackrát do týždňa, pričom to bolo po práci a na mňa mu ostala už len malá chvíľa pred spaním, dokázala som smutná sedieť sama doma na gauči a bezcieľne scrollovať na sieťach. Bola som ako šteňa, ktoré necháte samé doma, kým vy idete do práce. Ak by som v tej dobe bola šteňa, určite by som kňučala, zavíjala a z trucu ocikala vankúše.


Teraz sa už nebojím tráviť čas osamote. Dokonca si ho užívam. A slovo "užívam" je kľúčové! Už chápem, že každý občas potrebuje byť tak trochu sám. Potrebujeme priestor, aby sme si oddýchli od náročného dňa, či od problémov v práci a znova sa plnohodnotne spojili s ľuďmi okolo nás.


Sólo rande je na to ideálne. Choďte sa prejsť. Sami so svojimi myšlienkami. Zájdite si na dobrú kávu. Zapíšte sa na kurz. Alebo si choďte zacvičiť, zabehať, zaliezť, zaplávať. Robte to, čo vám robí radosť. Ja si zvyknem dávať sólo rande v obchodnom centre. Síce si často vôbec nič nekúpim a možno to znie povrchne ale funguje to. Rada sa len tak túlam, nasávam inšpirácie, trendy, sledujem ľudí. Je to môj čas. Džony ma tam dokonca niekedy aj odvezie, nechá ma sa "vyblázniť" a príde pre mňa. Ja som spokojná, niekedy aj materiálne uspokojená a môžeme sa ďalej venovať jeden druhému. Žiadna ponorka nehrozí.

4. Chránime naše vzájomné priateľstvo

Nezabúdajte na váš vzťah. To, že tu odporúčam, aby ste sa venovali sebe samému neznamená, že máte prísť z práce, ísť na kurz keramiky, následne do fitka a domov prísť unavení, dať partnerovi pusu a ísť spať. Váš spoločne strávený čas by mal prevyšovať ten súkromný.


Pozrite si film, choďte na dobrú večeru, no nezabudnite sa rozprávať. Odložte telefón, prestaňte počas spoločnej prechádzky scrollovať na Instagrame. Zaujímajte sa jeden o druhého. Pýtajte sa na zážitky počas dňa. Pomáhajte jeden druhému prekonávať prekážky, problémy, strach. Majte rovnaké hodnoty. Komunikácia vo vzťahu by mala byť na prvom mieste.


Keď píšem „mať rovnaké hodnoty“, nemyslím tým zmeniť svoje vlastné hodnoty tak, aby zodpovedali hodnotám vášho partnera. Súčasťou toho, aby ste sa vo vzťahu nestratili, je držať sa svojich vlastných základných hodnôt. Váš partner vám môže pomôcť vidieť svet iným spôsobom a otvoriť vašu myseľ novým myšlienkam, ale nemal by vás meniť spôsobom, ktorý vám je cudzí.


O tom je priateľstvo. O rešpekte a úcte. O tom, že akceptujeme jeden druhého aj s chybami a nedokonalosťami. O tom, že akceptujeme v prvom rade seba, svoje hodnoty, vášne, sny a túžby. Že nestratíme samých seba a jeden druhého...

27 views

Recent Posts

See All
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page