top of page

5 tipov, ako prestať s people-pleasingom

“Ty si taká výčitková”, hovorí mi kamoška. Čo znamená výčitková? Prečo si to myslí? V hlave sa mi vynorili zážitky z posledných dní. Uvedomila som si, že nie je ďaleko od pravdy. Byť verná sama sebe, aj keď sa to iným nepáči, mi robí problém. Nie som neúprimná, no druhých dávam často pred seba. Ono je to fajn, keď má človek “násť”, no časom prídu povinnosti a začne to byť… Obmedzujúce? Ani neviem, ako to pomenovať. Učím sa to robiť naopak.

5 tipov, ako prestať s people-pleasingom
Zdroj: Instagram @dennik_tridsiatnicky

Som výčitková. Mám výčitky, ak majú moje činy zraniť iných. No inak to nejde! Človek má povedať to, čo si myslí. S citom ale úprimne. Neisť von, ak sa mi nechce. Odísť skôr, ak som brutálne unavená.


Sme zodpovední za emócie a reakcie iných? Nie. Pokiaľ im neubližujeme. Občas mám pocit, že sa mnohé veci berú príliš osobne. Vytráca sa empatia. Rozdeľujeme sa. Vzďaľujeme. Urazíme sa po slovách od úplne cudzích ľudí. Nahneváš sa na kamošku, ktorá je unavená, lebo TY si od nej niečo očakávala. Nepochopíme, nesúcitíme. Vytočia nás komentáre od človeka, ktorého nepoznáme. Topíme sa v myšlienkach o tom, aký je ten virtuálny človek blbec. Strácame čas. Vzácny čas. Čas pre seba. Čas pre naše dobro.


Buďme obojstranne empatickí. Ľudia reagujú nahnevane na veci, ktoré hovoríme, no 99% času to s nami nemá nič spoločné. Majú zlý deň. Nesúhlasia s našimi hodnotami. Samozrejme ich to neoprávňuje byť blbcom, no nič z toho nie je dôvodom, aby som prestala byť autentická voči sebe a okoliu. Byť výčitková, ale s mierou. Obojstranne empatická. K sebe a iným.

people-pleasing
Zdroj: Instagram @dennik_tridsiatnicky

Evka z @dobrobytie to napísala krásne: “Nie sme zodpovední za to, ako druhí cítia. Ak napríklad máte obavu požiadať priateľku o pomoc, pretože jej nechcete robiť starosti, odlíšte, že vaša časť zodpovednosti je požiadať ju a jej právo je povedať nie.”


Spomeniem aj slová koučky Zuzany Reľovskej z podcastu @nevyhoreni : „Namiesto toho, aby sme sa pozreli dovnútra, čo je nám prijemné, pozeráme sa okolo seba, čo všetko ešte musíme urobiť, aby nás ostatní mali radi a aby sme boli prijatí. No čím viac sa snažíme vyhovieť všetkým okolo, tým menej vyhovujeme sami sebe..."


Ako ste na tom vy? Patríte tiež medzi "výčitkových" people-pleaserov?


P.S. - Nezabudnite sledovať môj Instagram @dennik_tridsiatnicky pre viac príbehov a postrehov z môjho života.


27 views

Recent Posts

See All
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page