top of page

Ako odstrániť makeup: 7 tipov pre šetrné čistenie pleti

Síce v nadpise píšem o siedmich tipoch pre odlíčenie pleti, no už teraz viem, že ich bude viac. Je to totiž trochu komplikovanejšie ako len klasické umytie pleti a osušenie. Dnes vám prezradím, ako odstrániť makeup bez podráždenia pokožky, šetrne a bez veľkých finančných nákladov.


Všetci to vieme, no i tak to porušujeme. Veď vy viete, o čom je reč, však? Priznajte sa, koľkokrát ste si zabudli pred spánkom odlíčiť a vyčistiť pleť? Ráno ste otvorili oči a pri pohľade do zrkadla vás vystrašila rozmazaná spúšť pod očami a to nehovorím o pozostatkoch na vankúši. Ja to chápem. Niekedy sa nám nechce. Aj ja s tým mám občas problém. Prídeme domov z práce alebo z párty niekedy nad ránom a posledné, na čo myslíme, je "makačka" s tampónikmi a odličovacím mliekom či vodou. Dámy, sklamem vás, musíme sa premôcť! Zázračný prútik nemám a sám od seba makeup nezmizne.


Nehovorím o špinavých obliečkach alebo panda efekte pod očami. V prvom rade nám musí ísť o našu pleť. Nechceme predsa starnúť rýchlosťou blesku a po 30-ke plakať nad rozliatym mliekom. Ako sa však odlíčiť správne a s dobre zvoleným produktom? Môžeme používať obľúbenú a často propagovanú micelárnu vodu? Alebo nám stačí bežná voda z vodovodu?

Pri najbližšej príležitosti si spomeňte na to, čomu všetkému je naša pleť počas dňa vystavovaná. A to som si práve pri písaní týchto slov prešla po tvári rukou. Keď si pomyslím na to, koľkokrát denne sa dotknem tváre vždy, keď som zamyslená, keď píšem alebo len tak, keď sedím pri telke, asi by som sa mala začať hanbiť. Akoby som počula moju maminku a jej slová: "Miši, Miši, vodu kážeš a víno piješ." :D


Ako mi však pomaly ale isto ťahá na 30, začala som sa meniť. Mením svoj životný štýl, viac spím, snažím sa obmedziť sladké (áno mami, naozaj...), začala som cvičiť a v neposlednom rade sa menej líčim a ak už makeup použijem, odlíčim ho hneď, ako prídem domov. Pravidelné odlíčenie a následné čistenie je totiž to najmenej, čo pre seba môžem urobiť. Áno, čítate správne. Píšem odlíčenie a čistenie. Ono to sú totiž dve rozličné veci.


Bez dôkladného odlíčenia a následného čistenia by som mohla svoj milovaný a drahý krém rovno vyhodiť do koša. Prečo?

ako odlíčiť pleť

1. Nájdite si dosť času


Opäť sa priznám, že ja ten čas nemám vždy a niekedy je to formou šup šup, no ak si ho už nájdem, užívam si to. Najmä pokiaľ ide o odstranénie riasenky a tieňov. Čím dôkladnejšie budeme, tým lepšie. V prípade riasenky to platí dvakrát. Nedrhnite. Nešúchajte. Priložte si tampónik na oko a nechajte produkt pôsobiť. Pri vodeodolnej riasenke sa mi osvedčil dvojfázový odličovač na olejovej báze, ktorý riasenku pekne rozpustí a následne ju len jemným ťahom smerom nadol odstránim. Nezabúdajte na to, že práve pokožka v okolí očí je veľmi tenká a citlivá na agresívne zaobchádzanie. :)


2. Čo sa stane, ak použijeme klasické mydlo a vodu?


V mojom prípade by sa toho udialo veľa. Voda z vodovodu je v mojej bytovke príliš tvrdá a pre moju suchú a citlivú pleť by to bola katastrofa. Ak si chcete byť istí, dajte si urobiť rozbor. Zamerajte sa najmä na chróm, železo, meď alebo zinok, ktoré môžu upchávať póry. Nadmerný obsah vápnika vo vode môže spôsobiť vyššiu náchylnosť na vznik ekzematických ochorení.


Namiesto vody na úvodné odstránenie makeupu používam jemné obrúsky, najlepšie také, ktoré sú vhodné na detskú pokožku. Mnohé dámy okolo mňa používajú len obrúsky v domnení, že im to stačí a že odstránia zo svojej pleti všetko. Keby ste len vedeli, ako sa mýlite, moje milé kamošky. Skúsila som to aj ja. Obrúsok sa mi zdal čistý. Následne som si po pleti prešla ešte tampónikom a skoro ma porazilo. Neveríte? Vyskúšajte to aj vy.


Alebo si predstavte také pekné domino. Ak si pokožku nevyčistíme, vytvorí sa na nej vrstva špiny, čo vedie k zmene stavu pokožky a v krajnom prípade k vzniku vyrážok. Upcháme si póry, pokožka môže byť suchá, mdlá, až aknózna. Začne nás svrbieť, my si ju poškrabeme, chytíme a následné dotyky či mechanické poškodenie vedú k zvýšenému riziku infekcie. A to nechceme, však?


Malý tip: Zabudnite na to, že sa póry odstraňujú alebo zatvárajú či otvárajú. A už vôbec to neovplyvňuje teplota vody. Môžu pôsobiť väčšie, no môže za to práve obsah mazu a nečistôt, ktoré v sebe ukrývajú.

3. Sledujte zloženie a informácie na obale


My ženy máme tendenciu používať produkty, ktoré nie sú vhodné pre našu pleť. Necháme sa zlákať na zradné cestičky reklamy, krásnych influenceriek alebo výhodnej akcie v drogérii či v e-shope. Nezaujímajú nás zložky či označenia na balení a málo z nás vôbec tuší, aké pH má naša pokožka.


Ak je všetko tak, ako má byť, mala by byť naša pokožka mierne kyslá a jej pH by sa malo pohybovať medzi 5-6. Samozrejme ujo Google ponúka širokú škálu čísel, no tieto hodnoty mi potvrdili viacerí odborníci, školenia či knihy, takže sa ich budeme držať. :) Práve táto hodnota nám zaručuje, že máme na našej pleti prirodzený ochranný film, vďaka čomu sa budú baktérie od nás držať čo najďalej.

4. Aké produkty by sme mali používať?


Samozrejme také, ktoré vám budú vyhovovať. Kozmetika je hotová veda a to, čo sadne mne, nemusí zaručene sadnúť vám. To, čo je označené ako prírodné, nemusí zaručiť bezproblémové čistenie bez reakcií. Odborníci v tom však majú jasno. Na 90% odporúčajú na čistenie pleti mlieka, oleje alebo balzamy. Práve olej alebo balzam dokáže zázraky aj pri tom najodolnejšom makeupe, riasenke alebo matných rúžoch, ktoré ani za svet nechcú ísť dole.


Dokonca sme v posledných dňoch svedkami akejsi osvety s pleťovými olejmi, ktoré by vraj mali byť zázrakmi na všetko. Na to sa však pozriem v samostatnom článku a rovnako si prejdeme aj odporúčanú rutinu. :)


Malý tip: Používate čistiace mlieko? Nezabudnite ho po vyčistení pleti zmyť. Môže byť síce účinné pri odlíčení a čistení, no môže obsahovať zložky, ktoré sú komedogénne (upchávajú póry) a riskovali by ste upchanie pórov.


Rovnako opatrní by sme mali byť aj pri spomínaných olejoch. Ja sa aktuálne chystám na Herbal Face Oil a Sweet & Creamy Oil Cleanser od Marina Miracle, na ktoré ma zlákala Petush Nasklee.

5. Nezabudnite na viečka a vlasovú líniu


Ak sa pri odstraňovaní makeupu často zanedbáva nejaká zóna, je to určite oblasť viečok a vlasov. Ak ste nepoužili očné tiene a riasenku, aj tak túto časť nevynechajte. Nečistoty sa tam zachytávajú tak či tak. A to isté platí aj pri vlasovej línii. Pri odličovaní si urobte chvost a zájdite tampónikom aj do vlasov. Neviete si predstaviť, koľko nečistôt sa tam ukrýva.


6. Vatové tampóniky áno, bežná vata nie!


Aj keď pri vatových tampónikoch by sme tiež našli lepšie verzie a úplne najvhodnejšie sú uteráčiky, ktoré po každom použití vyperiete. Ak sa však odličovacích tampónikov neviete vzdať, vyberajte kvalitné varianty, ktoré sú vyrobené zo 100% bavlny. Také nájdete napríklad v DM alebo v Lidl.


7. Micelárna voda - áno alebo nie?


Micelárky na mňa útočia z každej strany. Všetky blogerky ich používajú, v reklamách ich vidím každý deň a potom prídem na rôzne fóra alebo školenia či semináre, kde micelárna voda zažíva ťažké časy. Niekto tvrdí, že ju treba oplachovať, ďalší, že by sme ich nemali používať vôbec. A viete prečo? Už ste ňou niekedy zatriasli alebo sa vám po nanesení zdalo, že máte na pleti penu?


Micelárne vody obsahujú surfaktanty. Tieto synteticky upravené tenzidy sa tiež prezývajú aj saponáty. Tak už asi tušíte, o čom je reč však? Či tak alebo onak, ja ich používam. Minimálne vtedy, ak nemám veľa času a potrebujem niečo účinné. Dám ju na tampónik, nechám pôsobiť, zotriem (samozrejme jemne a správnymi ťahmi) a následne opláchnem. Používate micelárne vody aj vy? Povieme si o nich viac aj v samostatnom článku?


Momentálne testujem údajne lepšiu a vhodnejšiu verziu micelárnych vôd, ktorá je obohatená o vodu z organickej damascénskej ruže, od novej značky na našom trhu N.A.E. – Naturale Antica Erboristeria. Je to značka organických produktov, ktoré vyrábajú s dôrazom na tradície talianskeho bylinkárstva. Som zvedavá, ako sa skamarátime.


profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page