top of page

Očný krém: Kedy by ste mali zvážiť jeho použitie?

Odpoveď je jednoduchá. Čím skôr, tým lepšie. Mnoho ľudí začína používať očný krém cca po tridsiatke, keď si začnú všímať prvý jemný záhyb na vonkajšom kútiku očí. Ale čo tak začať skôr, ako uvidíte prvé vrásky? Ja osobne odporúčam začať s očným krémom ešte pred 25-kou. Je to tak. Najlepšie výsledky predsa pochádzajú z prevencie. Nečakajte a objavte svoj obľúbený očný krém už teraz. Budem rada, ak vám s tým pomôže aj môj dnešný článok. :)


Citlivá pokožka okolo očí si vyžaduje väčšiu starostlivosť


Ak máte extrémne suchú pokožku, zreteľné tmavé kruhy, chronicky opuchnuté oči alebo iné problémy s očami a ich okolím, určite sa chcete o ne starať bez ohľadu na váš vek. Ale pozor. Koža okolo očí je zhruba 10x tenšia ako na zvyšku tváre. To znamená, že je oveľa jemnejšia a to znamená, že sa môže rýchlejšie dehydratovať. Navyše je oveľa zraniteľnejšia voči vplyvom životného prostredia, ako je napríklad prudký vietor či slnečné žiarenie.

očný krém

Pokožka vášho očného okolia nevyužíva toľko prirodzenej vlhkosti z mazu (oleja). Tvorba mazu je prirodzenou obrannou reakciou tela, ktorá obnovuje vysušený ochranný film. Je jedným z najlepších prostriedkov proti starnutiu pokožky, pretože udržuje pokožku zdravú a hladkú. Vaše očné okolie ho nemá dostatok, takže je na vás, aby ste zabezpečili jeho dostatočnú vlhkosť.


Ako spomaliť príchod prvých príznakov starnutia?


Pretože očné okolie je také jemné, je to zvyčajne prvé miesto, kde sa prejavujú príznaky starnutia. Ako starneme, pokožka všeobecne začína slabnúť vo svojej štruktúre. Stráca pružnosť vďaka ktorej je mladistvá pokožka taká pevná a kolagén sa začína pomaly rozpadať, čo spôsobuje ochabnutie a vrásky. S vekom to prichádza nielen prirodzene, ale tieto zmeny urýchľujú aj vnútorné a vonkajšie faktory, ako sú hormóny, počasie, podnebie, znečistenie, fajčenie, nesprávna strava a poškodenie slnkom. Všetky tieto zmeny sa bohužiaľ prejavia najskôr na vašich očiach.

očný krém proti vráskam

S čím súvisí vznik vrások?


Vaše očné okolie je v neustálom pohybe a každý deň znáša veľkú záťaž. Čo si myslíte, ako často sa vaše oči hýbu po celý deň? Možno mi neuveríte, no každý deň žmurkneme asi 10 000-krát, a keď sa usmievate, mračíte alebo plačete, vaša pokožka okolo očí sa hýbe a sťahuje. Nesmieme zabudnúť ani na moment, keď si pretierame oči, nanášame makeup, odličujeme sa či vkladáme kontaktné šošovky. Porovnajte to povedzme so svojím čelom, ktoré väčšinou zostáva celý deň osamotené, pokiaľ sa ho samozrejme nedotknete. :) Všetky tieto pohyby prispievajú k vzniku obávaných vrások okolo očí.


Akú úlohu v tomto boji zohrávajú očné krémy?


Tieto krémy sú špeciálne vyvinuté tak, aby poskytovali benefity proti starnutiu a zároveň rešpektovali jemnú pokožku oblasti očí. Sú vyrobené tak, aby vám poskytli všetku potrebnú hydratáciu a ochranu a zároveň minimalizovali pravdepodobnosť podráždenia. Všetky kvalitnejšie očné krémy by mali obsahovať aj antioxidanty, ktoré sú dôležité pre ochranu pokožky pred zrýchleným starnutím spôsobeným škodlivými UV lúčmi a inými vplyvmi prostredia.

Začiatkom leta sa mi dostalo do rúk viacero produktov určených práve pre očné okolie. S mojimi citlivými očami to bola výzva, no vzhľadom na to, že mi ťahá na 30, je najvyšší čas nájsť si kvalitnú stálicu do zbierky. A tak som zahájila pátranie. Pátranie po kvalitnom očnom kréme, ktorý sa postará o suchú pokožku, nebude dráždiť moje oči a zároveň bude silným parťákom v boji proti vráskam.


LA ROCHE-POSAY HYALU B5 očný krém a sérum


Kombo za všetky drobné. Tak by som nazvala dvojicu produktov od La Roche-Posay z radu HYALU B5. Testovala som v tomto prípade očný krém proti vráskam, 1. dermokozmetické riešenie proti vráskam pre obnovu a vyplnenie citlivého okolia očí a sérum pre vyplnenie pleti a jemných vrások, s kyselinou hyalurónovou.


Očný krém HYALU B5 a pleťové sérum sú formulované tak, aby sa zamerali na prvé príznaky starnutia a únavy pokožky. Zloženie je ako keby vyrobené presne pre mňa a moje potreby:

  • KYSELINA HYALURÓNOVÁ: Dve veľkosti molekúl kyseliny hyalurónovej poskytujú povrchovú aj hĺbkovú hydratáciu.

  • VITAMÍN B5: Vysoká koncentrácia vitamínu B5 (údajne až 5%) stimuluje bunkovú obnovu, zlepšuje bariérovú funkciu a pomáha regenerovať aj tú najjemnejšiu pokožku.

  • TERMÁLNA VODA: Termálna pramenitá voda La Roche-Posay poskytuje okamžitú úľavu a je klinicky dokázané, že upokojuje citlivú pokožku. Vravím, stvorené pre mňa. :)

  • MINERÁLNE PIGMENTY: Poskytujú okamžitý vyhladzujúci efekt a perfektný základ pre make-up.

Očný krém a sérum som používala dvakrát denne po dobu 2-3 týždňov a poviem vám, neviem sa ich nabažiť. Po prvé, konzistencia je mimoriadne jemná a ľahká. Najskôr som sa obávala, že si neporadia s chladným počasím ale keďže som si trošku odložila aj na tieto dni, môžem potvrdiť, že sú dostačujúce aj pri ranných nízkych teplotách.


Oba produkty sú veľmi hydratačné, upokojujúce a nemala som z nich príliš mastný pocit. Čo sa mi však páči najviac, je ich rýchla vstrebateľnosť. Pri očných krémoch mám vždy problém s migráciou produktu po pleti, následným zanesením do oka a podráždením. V tomto prípade to však nehrozí. Aj preto je očný krém HYALU B5 skvelým podkladom pod makeup.

protivráskový očný krém

ZIAJA očný gél korigujúci kruhy pod očami & šalvivový očný gél redukujúci opuchy v okolí očí


Ak hľadáte cenovo dostupnú kozmetiku bez parfumácie, netestovanú na zvieratách a vhodnú pre citlivú pokožku, práve Ziaja môže byť pre vás vhodným riešením. Dokonca sa mi do rúk dostali nie klasické krémy ale dva zaujímavé očné gély. Oba boli ľahkej konzistencie a mali príjemný chladivý efekt. Pre koho sú určené?

očný gél na kruhy pod očami

Ľahký, neparfumovaný šalviový očný bio-gél Ziaja je doporučený pre každodennú starostlivosť o pleť v okolí očí v každom veku. Mal by redukovať opuchy pod očami, vyhladzovať, hydratovať a spevňovať. Takisto by mal byť vhodný aj pre nositeľov kontaktných šošoviek. Moja citlivá pokožka a oči nezaznamenali žiadne podráždenie, čo bolo prvé plus.


Gél som si v tomto prípade nanášala raz denne, večer pred spaním. Ráno som zase volila očný gél Ziaja korigujúci kruhy pod očami. Nebola som z nich unesená tak, ako z klasického krému ale vzhľadom na ich cenu im dávam 8/10. Predsa len je konzistencia produktu veľmi osobnou záležitosťou a každý preferuje niečo iné. Určite vás však zaujímajú aj samotné ingrediencie. Tu sú niektoré z nich:

  • provitamín B5 (D-panthenol)

  • výťažok zo šalvie lekárskej

  • 2% matrikiny [(Pal – GHK + Pal – GQPR]

  • chrysín zo skupiny flavonoidov

Predpokladám, že posledné dve zložky vám nič nehovoria. :) Matrikiny dostali tento rok zaujímavé označenie "Fenomén 21.storočia v anti-aging starostlivosti o pleť". Spolu s peptidmi sú momentálne veľkým hitom. Ich hlavnou úlohou je tvorba nových bunkových väzieb, tvorba nového kolagénu a elastínu. Niektorí odborníci tvrdia, že by mali byť akousi náhradou injekcií a kozmetických zákrokov.


Naopak chrysín, ktorý patrí medzi flavonoidy, je známym antioxidantom. Jeho hlavnou úlohou je ochrana pokožky pred oxidačným stresom a negatívnym vplyvom voľných radikálov.

očný gél Ziaja

A teraz čerešnička na záver. :)


Moju spoluprácu s BAR-om ste si už asi všimli. E-shop www.beautyandrelax.sk mi poslal viacero produktov a medzi nimi boli samozrejme aj chuťovky pre moji oči. Jeden z produktov (tonizačná voda v spreji) sme si už predstavili v článku: "Močovina v kozmetike? Presvedč sa o jej účinkoch."


Aké by to však bolo testovanie, ak by medzi nimi nebol aj očný krém a veľmi zaujímavá maska? Krém pod oči proti vráskam Vianek je určený na intenzívnu starostlivosť o pokožku okolo očí. Obsahuje komplex prísad (teofylín, teobromín, kofeín), ktoré znižujú opuch, tmavé kruhy a stimulujú mikrocirkuláciu. Okrem toho tam nájdete napríklad aj nasledovné zložky:

  • glykozaminoglykán

  • kyselina hyalurónová

  • koenzým Q10

  • oleje z jahôd a malín

  • skvalán

  • výťažok z Ginkgo biloba

Zloženie INCI: Aqua, Oenothera Biennis Seed Oil, Glycerin, Rubus Idaeus Seed Oil, Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil, Sorbitan Stearate, Sucrose Cocoate, Coco-caprylate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Squalane, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Hydrolyzed Glycosaminoglycans, Ubiquinone, Caffein, Teophyllin, Theobromin, Sodium Hyaluronate, Sodium Alginate, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Glycosphingolipids, Phospholipids, Cholesterol, Cetearyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Parfum.


Osobne ma veľmi baví aplikácia. Nie je to totiž klasická tuba ale krém aplikujete pumpičkou, čo zaručuje väčšiu hygienu a trvácnosť produktu. Krém je ľahkej a nelepivej konzistencie a vonia veľmi jemne a príjemne.

Krém pod oči proti vráskam Vianek

Zvlhčujúci koktail na tvár 3v1 Aqua hydra skin Nacomi


Maska na tvár, intenzívne sérum alebo maska pod oči v jednom. Takýto zázračný koktejl nám priniesla značka Nacomi a ja ho milujem. Dlho som bola fanúšikom klasických textilných masiek, ktoré boli rýchle a jednoduché na použitie a nemusela som ich zmývať. Krémové masky pôsobili na moju pleť ťažko a necítila som sa komfortne. Zvlhčujúci koktail na tvár 3v1 Aqua hydra skin od Nacomi však zmenil môj názor. Už len zoznam jeho najdôležitejších zložiek vám napovie, že je to lahôdka pre pleť. Čo poviete? Neostáva vám už nič iné, len sa o jeho skvelých účinkoch presvedčiť doslova na vlastnej koži. :)

  • morský kolagén

  • hydrolyzovaný morský elastín

  • extrakt z medu

  • kyselina hyaluronová

  • olej inca inchi

  • olej zo sladkých mandlí

  • extrakt z aloe

  • D-panthenol

  • vitamín E

Zloženie INCI: Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Glycerin, Cetyl Alcohol, Panthenol, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Sorbitol, Tocopheryl Acetate, Stearic Acid, Soluble Collagen, Sodium Lauroyl Glutamate, Benzyl Alcohol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Hydrolyzed Rice Protein, Hydrolyzed Glycosaminoglycans, Propylene Glycol, Mel Extract, Sodium PCA, Dehydroacetic Acid, Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Elastin, Phenoxyethanol, Glycogen, Serine, Sorbic Acid

profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page