top of page

Recenzia: Sklenená fľaša Equa Mismatch Bloom (Econea.cz)

Ľudia sa stále viac vzďaľujú od plastových jednorazových fliaš a uprednostňujú ekologické alternatívy. Či už trénujete, jazdíte na bicykli, radi chodíte na túry alebo relaxujete, hydratácia je kľúčová a sklenená fľaša či alternatíva z nehrdzavejúcej ocele poskytujú pohodlný spôsob, ako zabezpečiť svojmu telu dostatočný pitný režim!


Na trhu je obrovské množstvo druhov fliaš. Pri hľadaní tej pravej som bola poriadne zmätená. Mám si vziať veľkú, malú, s obalom či bez a je lepšia oceľ či sklo? Jedno je isté. Pri výbere fľaše je pre mňa dôležitý aj samotný výrobca a jeho príbeh.


Equa: Ekologické a štýlové zároveň


Príbeh firmy Equa začal v momente, keď jej zakladateľ Anže išiel po krásnej pláži v Slovinsku a bol sklamaný množstvom plastových fliaš, ktoré plávali v oceáne. Odvtedy uvažoval nad tým, ako Zemi od tohto bremena uľaviť. Preto sa rozhodol založiť značku Equa, ktorá v sebe spája slová ECO a AQUA (voda) a tiež znamená oceán v latinčine. Od roku 2010 tak spolu so svojim tímom navrhuje a vyrába opakovane použiteľné fľaše.


Väčšina zdravých fliaš Equa je vyrobených v Českej republike. 10% z čistého zisku firmy ide na podporu európskych organizácií, pre ktoré je dôležitý zdravý životný štýl a ochrana životného prostredia.

Sklenená fľaša na vodu Equa

Čo nesmie chýbať vo vašej kabelke?


U mňa to je jednoznačne klasické kombo - peňaženka, okuliare, diár od www.ndizajn.sk a po novom už aj sklenená fľaša na vodu Equa. Neviem ako vy ale ja som bola v dodržiavaní pitného režimu naozaj otrasná! Nepomohli mi ani rôzne aplikácie a jediným riešením bola fľaša postavená priamo pred mojimi očami. V práci to zabralo ale doma som akosi stále poľavovala. Aj teraz v hlave počujem moju maminku, ako kričí: "Miška, kedy si naposledy pila?!"


Vodu kážem, kávu pijem. Určite je ale každému jasné, že keď je naše telo patrične hydratované, krv má správnu konzistenciu a môže sa efektívne pohybovať telom. To má pozitívny vplyv na distribúciu živín, úroveň našej energie, regeneráciu i detoxikáciu organizmu. Samé dobré veci, však? :)


Ako "na zavolanou" sa mi vďaka www.econea.cz naskytla príležitosť otestovať obľúbenú a brutálne štýlovú fľašu Equa Mismatch Bloom. Zrazu je so mnou vždy a všade a môj pitný režim sa úplne zmenil. Až príliš často som sa nechala uniesť kávovou vlnou, kedy som svoju rannú šálku pila kľudne aj do 12-tej. A voda nikde. S EQUA fľašou je to iné. Odrazu mám viac energie, moja pleť je rozžiarená a navyše pomáham aj našej plánete.


Ekologické fľaše Equa sú známe pre svoj minimalistický dizajn a kvalitné remeselné spracovanie. Veľmi dobre sa držia a pitie je pohodlné aj vďaka širokému hrdlu. Ak máte radi ochutené vody, kľudne si tam môžete šupnúť aj pár kúskov ovocia. A poviem vám, zo skla mi tá voda chutí akosi lepšie. "Kohútiková" voda je navyše lacnejšia ako balená a v neposlednom rade sa vám poďakujú aj preplnené skládky a znečistené oceány.

ekologická fľaša na vodu

Modelový rad EQUA Mismatch (v preklade nesúrodosť alebo nesúlad) je určený pre každého, kto hľadá harmóniu a krásu v nekonvenčných konceptoch. Fľaša má minimalistický tvar a štýlovú monochromatickú grafiku.


Borosilikátové sklo, z ktorého je táto ekologická fľaša vyrobená, je výnimočné. Do vody nevypúšťa žiadne nebezpečné toxíny, je odolné voči teplu a dokonca aj pádom. Je samozrejme pevnejšie ako klasické sklo, no aj napriek tomu je ľahšie. Aj vďaka týmto vlastnostiam sa borosilikátové sklo používa pre výrobu potápačskej techniky alebo laboratórneho skla.

fľaša na vodu z borosilikátového skla

Aj napriek tomu, že borosilikátové sklo je výrazne odolnejšie ako bežné, je samozrejme treba s fľašou zaobchádzať opatrne. Úplne nerozbitná nie je. Existujú ale obaly na Equa fľašu, ktoré si viete meniť napríklad aj podľa ročného obdobia či aktuálneho outfitu. :P

zdravé eko fľaše na vodu

Borosilikátové sklo bohužiaľ do zeleného kontajnera na sklo nepatrí. Je možné ho zbierať len oddelene a recyklovať ho dokáže iba samotný výrobca. Borosilikátové sklo má totiž vyššiu teplotu topenia ako obyčajné sklo a nemožno ho teda triediť a recyklovať rovnakým spôsobom ako bežné sklo.


Vzhľadom k tomu, že výrobca fliaš konkrétnu továreň, ktorá pre nich fľaše vyrába, neuvádza (je to súčasťou ich know-how), ani v Econea nemajú možnosť sprostredkovať spätný odber. Pokiaľ sa vám teda Equa rozbije, môžete ju vyhodiť do zmiešaného odpadu alebo odniesť do zberného dvora a zdôrazniť, že sa jedná o špeciálne sklo. V Econea jednoznačne odporúčajú voliť druhú variantu. Aj napriek tomu je ale používanie borosilikátových fliaš jednoznačne ekologickejšie než nakupovanie jednorazových PET fliaš.

ekologické fľaše na vodu
fľaša zo skla Equa Mismatch Bloom

Prezraďte mi, ako dodržiavate pitný režim vy? Darí sa vám to alebo po čase nabehnete do starých koľají ako ja? Vyskúšali ste už sklenené fľaše na vodu alebo iný ekologický variant? Podeľte sa o svoje skúsenosti, rady či tipy dole v komentároch. :)

53 views
profilova foto_Michaela Recht.jpg

Vitajte!

Ste tu noví? Objavili ste ma náhodou? Prečítajte si viac

o mne, o mojom svete,

denníku tridsiatničky

a článkoch, ktoré s radosťou prinášam mojim čitateľom.

Aby vám
nič neuniklo.

Ďakujem za odber :)

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page